Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chleb z suszonymi morelami i orzechami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 200
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 200
Składniki
po 25 dag mąki żytniej i mąki pszennej pełnoziarnistej, po 5 dag zmielonych orzechów włoskich, suszonych moreli i ziaren słonecznika, 2,5 dag świeżych drożdży, 2 łyżki oleju, 2 łyżki miodu , po łyżeczce soli, kolendry i nasion kopru włoskiego
Mąkę żytnią wymieszaj ze 150 ml letniej wody. Odstaw na noc. Mąkę pszenną przesiej, połącz z orzechami, pokruszonymi drożdżami, olejem, miodem i 120 ml letniej wody. Dodaj sól, przyprawy oraz napęczniałą mąkę żytnią. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Morele drobno pokrój, wymieszaj ze słonecznikiem, dodaj do ciasta, wyrób. Uformuj okrągły bochenek, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach natnij płytko na skos. Piecz ok. 60 min w temp. 200°C.
Czas przygotowania: 100 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 1 złŹródło: Chwila dla Ciebie