Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chlebek na zakwasie"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 743
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1789
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 262
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 743
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1789
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 262
Składniki
Do miski wsyp obydwie mąki. Dodaj aktywny zakwas żytni (przepis znajdziesz niżej), zioła, sól oraz cukier. Wlej 330 ml letniej wody. Wyrabiaj ciasto mikserem z końcówką w kształcie haka około 5 minut. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2 godziny.
Po tym czasie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Przygotuj wiklinowy koszyk. Wysyp go mąką. Ciasto uformuj na kształt koszyka, przełóż do środka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni. Koszyk odwróć do góry dnem, przełóż ciasto chlebowe na blachę. Natnij je z wierzchu na krzyż. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.
Piecz bochenek około 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chlebek jeszcze 20 minut. Wyjmij z piekarnika. Lekko przestudź.
Na domowy zakwas wymieszaj w słoju 3 łyżki mąki żytniej z 4 łyżkami ciepłej wody. Słoik przykryj gazą lub ściereczką, zabezpiecz gumką. Następnego dnia dodaj 3 łyżki mąki i 4-5 łyżek ciepłej wody. Postępuj tak przez kolejne 4 dni. Po tym czasie zakwas na chleb będzie gotowy.
12 porcji, czas ok. 60 min; porcja - 85 kcal, cena 40 gr.Źródło: Świat kobiety