Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chlebowa rolada"
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 143
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 82
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 147
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 143
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 82
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 147
Składniki
Z drożdży, szczypty cukru, łyżki mąki i kilku łyżek ciepłej wody przygotuj zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej. Wlej ok. 200 ml ciepłej wody i piwo. Wsyp łyżeczkę soli. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrób elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce.
Kajzerki (najlepiej czerstwe) zalej bulionem. Odstaw do namoczenia. Następnie odciśnij i wymieszaj ze zmielonym mięsem (wołowo-wieprzowym lub innym). Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Czosnek (2-3 ząbki) przeciśnij przez praskę lub również obierz i drobno posiekaj.
Do mięsa dodaj jajko, czosnek, cebulę i garść posiekanych ziół (natka, tymianek, oregano). Wyrób masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby zagęść 2-3 łyżkami bułki tartej.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny płat, posyp bułką tartą. Z masy mięsnej uformuj wałek. Połóż go na cieście i razem z nim zroluj. Ułóż na blasze. Posmaruj rozmąconym białkiem, posyp ziołami (np.kminkiem). Piecz ok. 70 min w temp. 160 st.Źródło: Świat kobiety