Do góry

Dania główne Przepis na:

Chłodnik jabłkowo-selerowy

Chłodnik jabłkowo-selerowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Chłodnik jabłkowo-selerowy"

Składniki

  • 3 duże kwaśne jabłka
  • 1 średni seler
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • biały pieprz
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 5-6 suszonych moreli albo kilka cząstek pomarańczy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Seler obierz, opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój w kostkę. Jabłka umyj, osusz i obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz, drobno posiekaj.

  2. Na patelni roztop masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj seler oraz jabłka. Smaż na niezbyt dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając około 10 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać a seler stanie się miękki. Tuż przed końcem smażenia, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.

  3. Bulion wlej do garnka i podgrzej. Dodaj zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Na koniec do zupy dodaj słodką paprykę, gałkę muszkatołową i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdy zupa przestygnie, zmiksuj ją blenderem lub przetrzyj przez sito. Wlej śmietankę, wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

  4. Tuż przed podaniem wyjmij chłodnik z lodówki i przelej do miseczek. Posyp pokrojonymi w kostkę morelami albo pomarańczami.

  5. (bez czasu oczekiwania): 40 minut  Porcja: 290 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń