Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłodnik owocowy"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 705
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 526
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 27
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 81
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 705
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 526
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 27
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 81
Składniki
Maliny oraz jagody przebierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pozostaw na sicie do ocieknięcia. W garnku zagotuj litr wody. Wsyp cukier i włóż laskę cynamonu. Gotuj na małym ogniu 10 min.
Po tym czasie do gar nka z zupą wrzuć połowę przygotowanych malin oraz jagód. Gotuj razem 5 minut. Garnek zdejmij z ognia, wsyp cukier waniliowy. Wymieszaj, odstaw do całkowitego przestudzenia.
Zimną zupę zmiksuj. Wsyp pozostałe owoce. Wlej wino, wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby danie się schłodziło, a smaki przeniknęły.
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź, ostudź. Opłucz i osusz kilka listków melisy lub mięty. Zupę podawaj z makaronem, udekorowaną ziołami.
Czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 2,90 zł.
Smacznym i dekoracyjnym dodatkiem do zupy owocowej mogą być roladki z ciasta naleśnikowego. Usmaż kilka cienkich rumianych placuszków, zwiń je i pokrój w cienkie plasterki. Powstałe roladki dodawaj do zupy owocowej. Wytrawne naleśnikowe ślimaczki pasują także do rosołu lub innych czystych zup warzywnych.Źródło: Świat kobiety