Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłodnik z groszku i pomidorów"
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 267
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 743
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 149
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 44
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 267
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 743
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 149
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 44
Składniki
Groszek przebierz, opłucz, osącz. Następnie przełóż do garnka, zalej 2 szklankami bulionu. Gotuj około 10 min, aż groszek będzie zupełnie miękki. Aby zachował intensywnie zielony kolor, nie przykrywaj garnka podczas gotowania.
Pomidory umyj, nakłuj widelcem, włóż na chwilę do wrzątku. Wyjmij, obierz ze skórki. Miąższ pokrój na kawałki, zmiksuj z resztą bulionu i bazylią. Dodaj 2 łyżki parmezanu. Przypraw przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Miękki groszek razem z wywarem i miętą zmiksuj. Dodaj resztę parmezanu. Przypraw pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem.
Obydwa chłodniki włóż na godzinę do lodówki. Potem nałóż do talerzy. Uważaj, aby nie zmieszały się. Połóż po porcji jogurtu. Skrop oliwą. Oprósz pieprzem.Źródło: Naj