Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące ziemniaki i jajka sadzone z piekarnika

Chrupiące ziemniaki i jajka sadzone z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2233

Dodano:

Odsłon: 423

Chrupiące ziemniaki zapiekane w przyprawach i parmezanie z dodatkiem jajek, to prosty i pyszny sposób nie tylko na danie obiadowe, ale również weekendowe rodzinne śniadanie.

Składniki

  • ok. 900 gram czerwonych ziemniaków
  • 4-5 dużych jajek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka przyprawy kuchni włoskiej
  • sól
  • pieprz czarny
  • garść świeżej natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chrupiące ziemniaki i jajka sadzone z piekarnika

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza
    Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Czerwone ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć i przekroić na połówki lub ćwiartki,
    w zależności od wielkości.
    3 ząbki czosnku drobno posiekać.
    Ser parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach w ilości 1/4 szklanki (lub więcej).
    Garść świeżej natki pietruszki drobno posiekać.

  2. Pokrojone ziemniaki wrzucić do miski, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, posypać startym parmezanem oraz 1 łyżką przyprawy kuchni włoskiej, dodać 3 drobno posiekane ząbki czosnku, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać, tak aby przyprawy pokryły ziemniaki.

  3. Tak przygotowane rozłożyć równomiernie w jednej warstwie na uprzednio przygotowanej blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut, lub do czasu uzyskania ulubionego przez nas stopnia podpieczenia. (pamiętając aby przemieszać je raz lub dwa, aby podpiekły się z każdej strony)
    W międzyczasie rozpuścić 2 łyżki masła.

  4. Kiedy ziemniaki będą już chrupiące i pięknie podpieczone wyjąc je z piekarnika, równomiernie polać rozpuszczonym masłem i przemieszać.
    Zrobić odpowiednią ilość miejsc pomiędzy ziemniakami i w każde ostrożnie wbić jajko.
    Jajka doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

  5. Blachę z ziemniakami i jajkami ponownie wstawić do piekarnika, na ok. 8-12 minut, piec do momentu uzyskania ulubionego przez nas stopnia ugotowania i podpieczenia jajek sadzonych.

    Chrupiące ziemniaki i jajka sadzone podawać na ciepło, posypane drobno posiekaną natką z pietruszki.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń