Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiący Mac and Cheese z piekarnika

Chrupiący Mac and Cheese z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1836

Dodano:

Odsłon: 450

Uwielbiany przez wielu kremowy makaron z serem w nowej odsłonie, bo z piekarnika i z dodatkiem bułki tartej, która nadaje mu cudownej chrupkości.

Składniki

  • makaron kolanka
  • ok. 450 gram sera cheddar
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia szalotka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 szklanki pełnego mleka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 szklanka bułki tartej Panko
  • sól
  • pieprz czarny
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chrupiący Mac and Cheese z piekarnika

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlać wodę i zagotować, kiedy będzie już ciepła doprawić solą do smaku, zamieszać i zmniejszyć ogień.
    Wrzucić makaron i gotować od czasu do czasu mieszając, aż osiągnie ulubioną przez nas miękkość.
    Kiedy będzie gotowy, odsączyć na durszlaku.

  2. W międzyczasie szalotkę pokroić w drobną kostkę oraz drobno posiekać 2 ząbki czosnku.
    Zetrzeć na tarce ok. 450 gram sera cheddar oraz ser parmezan w ilości 1/2 szklanki. (nie mieszać ich ze sobą)
    Blachę do pieczenia posmarować oliwą z oliwek.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.

  3. Na dużą patelnię wrzucić 4 łyżki masła i rozpuścić na średnim ogniu.
    Dodać pokrojoną szalotkę oraz posiekany czosnek, zamieszać i smażyć, aż się zeszklą.
    Następnie dodać 1/4 szklanki mąki oraz 1 łyżeczkę mielonej papryki, wymieszać i smażyć, aż wszystko się zarumieni.
    Na patelnię stopniowo wlać 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany oraz 2 łyżeczki musztardy Dijon, mieszać często, aż wszystkie składniki połączą się i odrobinę zgęstnieją, po czym doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

  4. Tak przygotowaną mieszaninę zdjąć z ognia, wrzucić do niej 2,5 szklanki startego sera cheddar oraz 1/2 szklanki startego parmezanu, wymieszać aż składniki dobrze się połączą, a ser nieco rozpuści się.
    Wtedy dodać makaron i wymieszać go dokładnie, a w razie potrzeby doprawić także jeszcze solą oraz pieprzem.
    Do miski wsypać pozostałą część sera cheddar oraz 1 szklankę bułki tartej Panko i wymieszać ze sobą.

  5. Makaron w sosie serowym rozłożyć równomiernie na uprzednio posmarowanej oliwą z oliwek blasze, wierzch makaronu równomiernie posypać mieszaniną bułki tartej i sera.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać, aż wierzch zarumieni się, stanie się chrupiący i osiągnie ulubiony przez nas stopień podpieczenia.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń