Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Umieścić cukier i drożdże w miseczce,dodać 90ml wody ciepłej ale nie gorącej,wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia w miejsce wolne od przeciągów
Wymieszać mąkę i sól w misce,dodać oliwę z oliwek,pozostała wodę i drożdże.Mieszać aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.W razie potrzeby dodawać odrobinę wody lub mąki.
Natrzeć wnętrze dużej misy oliwą z oliwek.Toczyć kulę ciasta na misce,aby pokryła się warstwą oliwy,następnie naciąć na powierzchni cienki krzyż.Zostawić ciasto w misce,przykryć ścierką,odstawić w miejsce wolne od przeciągów(najlepiej pod pierzynkę),trzymać tak 1-1,5godz do momentu wyrośnięcia.
Zbić ciasto do pierwotnej objętości,następnie podzielić na dwie części,rozwałkować do dowolnej grubości,mnie osobiście smakuję grubsze ciasto.
Przepis mam z książki "szczypta smaku... Włochy".Bardzo gorąco polecam ten przepis,zawsze wychodzi. P.S. Jeśli drożdże nam nie wyrosną należy powtórzyć czynność. Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)