Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cukinia nadziewana"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 66
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 136
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 56
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 66
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 136
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 56
Składniki
Cukinie umyj i osusz. Odetnij z nich końce a środki wydrąż łyżeczką wzdłuż całej cukinii. Możesz też pokroić je w plastry o grubości około 2 cm i z każdego krążka wyciąć środek. Paprykę, pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę i szczypior drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Kuskus wsyp do miski i zalej osolonym wrzątkiem, aby woda przykryła kaszę na pół cm. Przykryj i odstaw na około 5 minut aż kasza wchłonie cały płyn. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, a następnie dodaj pieczarki oraz paprykę. Smaż 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Wystudź.
Do kaszy dodaj przesmażone warzywa, marchewkę oraz szczypior, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Cukinię nadziej przygotowanym farszem, pokrój w 2-cm talarki i posyp startym żółtym serem.
Krążki cukinii ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj około 15 minut w temperaturze 160° C. Po upieczeniu na każdy krążek połóż plasterek pomidora. Podawaj na ciepło lub na zimno.
<strong>: 30 min. Porcja: 220 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie