Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Curry z ciecierzycy"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 193
Polecam.
Odsłon: 912
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 225
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9324
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 193
Polecam.
Odsłon: 912
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 225
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9324
Składniki
Ciecierzycę (inna nazwa to cieciorka lub groch włoski) namocz w dużej ilości wody i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odcedź ją, przełóż do garnka, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości (ok. 60 min).
Gdy ziarna będą już miękkie, posól je do smaku, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Umyte pomidory pokrój w kostkę. Rozgrzej w rondlu olej, wrzuć kumin, pokrojoną papryczkę chili (bez nasion), cynamon i liść laurowy. Smaż całość przez chwilę, dodaj cebulę, kurkumę i smaż jeszcze 2 minuty.
Dodaj czosnek. Kiedy masa zacznie się rumienić, wsyp ciecierzycę, mieloną paprykę, mieloną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Smaż 2-3 minuty. Na koniec dodaj do mieszanki pokrojone pomidory. Ogrzewaj jeszcze kilka minut.
Gotowe curry raz jeszcze dopraw, według potrzeby, solą oraz pieprzem. Przed podaniem na stół posyp listkami kolendry.
Porcja 1,70 zł.Źródło: Świat kobiety