Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cytrusowa tarta"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 805
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 805
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Z podanych składników szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1 szklanki wody. Do rondla wlej pozostałą wodę, sok cytrynowy (lub limonkowy) i pomarańczowy. Dodaj cukier, skórki z cytryn (lub limonek), zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej wodę z mąką i gotuj aż całość zgęstnieje. Gdy masa przestygnie, dodaj jajka, żółtka i małe porcje masła, cały czas ucierając mikserem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz 10 min w temp. 180°C. Następnie usuń papier, piecz jeszcze 5 minut. Przestudź. Na spód wylej krem cytrynowy.
Wstaw ponownie do piekarnika i piecz kolejne 15 minut. Galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Gdy zacznie tężeć, wylej ją na przestudzone ciasto. Włóż do lodówki.Źródło: Świat i Ludzie