Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czereśnie zawijane w schabie"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 409
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 409
Składniki
30 min • Porcja 480 kcal • Koszt porcji ok. 3,90 zł • Przepis na 2 porcje
Plastry schabu najpierw myję, potem osuszam. Rozbijam tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą. Posypuję mięso solą morską oraz doprawiam pieprzem.
Na każdym płacie rozbitego mięsa układam w równym rządku, jedną obok drugiej, po cztery czereśnie i ciasno zwijam schab w roladki.
Jajka mocno roztrzepuję z odrobiną soli w miseczce lub w głębokim talerzu. Bułkę wysypuję na duży, płaski talerz. Na patelnię wlewam olej, żeby porządnie się rozgrzał. Roladki obtaczam w bułce tartej, następnie w rozkłóconym jajku, potem znowu w bułce, ponownie w jajku i ostatni, trzeci już raz w bułce.
Wyrównuję i formuję roladki na kształt cygara, dociskając mocno panierkę do mięsa. Kładę roladki na rozgrzanym oleju i smażę je na złotobrązowy kolor z każdej strony. Podaję ozdobione gałązkami świeżego koperku. Ewa Zychewicz z BiesiekierzaŹródło: Kobieta i życie