Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czosnkowe bułeczki"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8428
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8428
Składniki
W kubeczku przygotuj rozczyn z kilku łyżek ciepłego (ale nie gorącego!) mleka, pokruszonych świeżych drożdży oraz łyżki cukru. Przykryj kubeczek lnianą ściereczką i odstaw zaczyn na ok. 20 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
W osobnym naczyniu wymieszaj przesianą mąką z łyżeczką soli. Dadaj resztę mleka, żółtko i majonez. Starannie wyrób ciasto. Dwa ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Dodaj do składników ciasta.
Na koniec wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Całość starannie wymieszaj. Przykry czystą lnianą i ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy wyrobione ciasto podwoi swoją objętość (po około 60 minutach), podziel je na 13 porcji. Z każdej uformuj kulkę. Ułóż je w okrągłej formie do zapiekania, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut, a potem wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 st. na złoty kolor (20- -25 minut).
Resztę czosnku posiekaj. Koperek umyj, osusz, drobno poszatkuj. Wymieszaj z czosnkiem. Posyp gorące bułeczki i od razu podawaj.Źródło: Świat kobiety