Do góry

Dania główne Przepis na:

Czosnkowe polędwiczki z kurczaka z ryżem

Czosnkowe polędwiczki z kurczaka z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2232

Dodano:

Odsłon: 7389

Pyszne połączenie delikatnego mięsa z polędwiczek z kurczaka, aromatycznych przypraw i ryżu to łatwy pomysł na rozgrzewający obiad, który posmakuje każdemu.

Składniki

  • ok. 450 gram polędwiczek z kurczaka
  • 1,5 szklanki białego ryżu długo ziarnistego
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Czosnkowe polędwiczki z kurczaka z ryżem

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
    4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
    Polędwiczki z kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć i pokroić w odpowiadającej nam wielkości kawałki. Tak przygotowane przerzucić do miseczki, doprawić 1 łyżeczką suszonego czosnku, 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, 1/4 łyżeczki suszonej cebuli oraz 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, dokładnie wymieszać i odstawić na bok.

  2. Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu, po czym wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawić 1/2 łyżeczki soli i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie i zeszkli się.
    Następnie na patelnię dodać 4 ząbki drobno posiekanego czosnku, zamieszać i gotować do czasu, aż zmięknie.

  3. Na patelnię z cebulką i czosnkiem wsypać 1,5 szklanki białego ryżu i smażyć, często mieszając, do czasu aż wszystkie składniki zarumienią się.
    Wtedy dodać wcześniej przygotowane polędwiczki z kurczaka, wlać 3 szklanki bulionu drobiowego, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

  4. Następnie zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywką i gotować jeszcze przez ok. 20 minut.
    Po tym czasie zamieszać potrawę, wlać pozostałą 1 szklankę bulionu drobiowego, dodać 1/2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę suszonego czosnku, dokładnie wymieszać i przykryć.
    Gotować przez kolejne ok. 15 minut lub do momentu wchłonięcia całego bulionu i uzyskania odpowiadającej nam miękkości kurczaka oraz ryżu. (jeśli bulion się wchłonął, a ryż nie jest miękki - dodać jeszcze trochę bulionu i kontynuować gotowanie, w razie potrzeby doprawić także solą oraz pieprzem do smaku)

  5. Kiedy bulion się wchłonie, a kurczak i ryż będą już miękkie danie jest gotowe do podania. Można je także udekorować drobno posiekaną natką z pietruszki lub drobno posiekanym szczypiorkiem.



    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń