Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Delikatna kartoflanka z porami"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 521
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1403
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 388
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 521
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1403
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 388
Składniki
Ziemniaki oraz marchewki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Pory oczyść, umyj. Potnij je w cienkie paseczki. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć ziemniaki oraz marchewkę. Smaż je przez chwilę na dużym płomieniu. Potem warzywa zalej bulionem i gotuj dalej ok. 10 minut.
W tym czasie tost namocz. Dymkę i zioła posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Wbij jajko. Dodaj odciśnięty tost oraz zioła i dymkę. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób. Z mięsnej masy uformuj kuleczki wielkości włoskiego orzecha. Ugotuj je w posolonej wodzie. Wyjmij łyżką cedzakową.
Do zupy dodaj paseczki porów i sok jabłkowy. Gotuj dalej 3–5 minut. Wyjmij ok. 1/3 pokrojonych warzyw. Resztę zmiksuj razem z wywarem. Zupę przypraw do smaku.
Ponownie włóż do niej wyjęte warzywa oraz drobiowe kuleczki. Mocno razem podgrzej. Rozlej do miseczek. Przed podaniem posyp rzeżuchą.Źródło: Naj