Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Delikatny łosoś cytrynowy"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Filety łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cytrynę szorujemy, a potem parzymy wrzącą wodą. Połowę kroimy na plasterki, z reszty wyciskamy sok, którym skrapiamy rybę. Lekko solimy solą morską, mocniej nacieramy świeżo zmielonym białym pieprzem.
Ryby układamy na kawałkach posmarowanej oliwą folii spożywczej. Wierzch każdej porcji smarujemy łyżeczką masła, nakrywamy gałązkami rozmarynu. Szczelnie zawijamy, by podczas grillowania nie wyciekał sos. Odkładamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
Grillujemy 15 minut i podajemy w folii, razem z bardzo smacznym sosem. Łososia można serwować z grillowanym jasnym pieczywem albo z ugotowanymi wcześniej i odgrzanymi na aluminiowej tacce kluskami śląskimi lub kopytkami.
Wartość odżywcza jednej porcji 293 kcal Białko 20,1 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 4 gŹródło: Rewia