Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Delikatny mus z kurczaka"
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 105
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 437
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32598
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 69
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 99
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 105
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 437
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32598
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 69
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 99
Składniki
Mięso starannie umyj. Do garnka wlej bulion, włóż mięso i gotuj, aż będzie miękkie (20-30 min). Wyjmij z bulionu i ostudź. Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę. Zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Obieraczką lub ostrym nożem pokrój wzdłuż na niezbyt grube paski. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć, lekko ją posól. Paski cukinii włóż na ok. 3 minuty do wrzątku. Wyjmij i osusz.
Do miski włóż białka, dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Wystudzone mięso pokrój na kawałki. Przełóż do miski, dodaj przestudzoną cebulę oraz schłodzoną śmietankę kremówkę, rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszaj.
Okrągłe lub prostokątne żaroodporne naczynie wyłóż paskami cukinii, tak, aby na siebie lekko zachodziły i wystawały ponad krawędź naczynia. Wlej mus i przykryj wystającymi paskami cukinii. Formę wstaw do większego żaroodpornego naczynia i wlej gorącą wodę, aby sięgała połowy formy z musem. Piecz ok. 40 minut w temp. 150°C. Schłodź w lodówce.
80 minut Porcja: 360 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie