Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawową zasadą jest niełączenie produktów skrobiowych i białkowych w jednym posiłku, czyli rezygnacja z łączenia chleba z serem, ryby z frytkami, czy mięsa z ziemniakami. Najlepiej jeść produkty neutralne z białkowymi lub skrobiowymi, zaleca sie robienie przerwy trwajacej 3-4 godziny między konsumpcją skrobiowych i białkowych. Trzymanie się zasady niełączenia produktów korzystnie wpływa na ludzi którzy cierpią na schorzenia układu trawiennego, ze szczególnym uwzględnieniem przewlekłej niestrawności. Dzięki tej diecie można także zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13761
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1578
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15319
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6257
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13761
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1578
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15319
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6257
Składniki
PODSTAWOWE ZASADY ŁĄCZENIA PRODUKTÓW: Codziennie jedzmy jeden posiłkiem skrobiowy, jeden białkowy i jeden skłądający się głównie z owoców, warzyw i sałatek. Starajmy sie robić trwajace 3-4 godz przerwy miedzy posiłkami skrobiowymi i białkowymi, jesli zgłodniejemy to zjedzmy cos z produktów neutralnych. PRODUKTY BIAŁKOWE: Mięso, drób, dziczyzna, ryby, skorupiaki, jajka, ser, mleko, jogurt, owoce wszytkie poza wymienionymi w produktach skrobiowych, wszystkie warzywa strączkowe (soczewica, suszona fasola), czerwone wino, białe wino wytrawne. PRODUKTY NEUTRALNE: wszystkie warzywa z wyjątkiem ziemniaków i strączkowych, wszystkie orzechy z wyjątkiem ziemnych, masło, śmietanka, żółtka jaj, nasiona sezamu i słonecznika, wszystkie sałatki, nasiona i kiełki nasion, zioła, miód, syrop klonowy, gin, whisky. PRODUKTY SKROBIOWE: ziemniaki, pieczywo, mąka, owies, pszenica, jęczmień, ryż, proso, żyto, gryka, banany, gruszki, papaje, winogron, owoce suszone, piwo