Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawową zasadą jest niełączenie produktów skrobiowych i białkowych w jednym posiłku, czyli rezygnacja z łączenia chleba z serem, ryby z frytkami, czy mięsa z ziemniakami. Najlepiej jeść produkty neutralne z białkowymi lub skrobiowymi, zaleca sie robienie przerwy trwajacej 3-4 godziny między konsumpcją skrobiowych i białkowych. Trzymanie się zasady niełączenia produktów korzystnie wpływa na ludzi którzy cierpią na schorzenia układu trawiennego, ze szczególnym uwzględnieniem przewlekłej niestrawności. Dzięki tej diecie można także zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 14
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13206
To proste i smaczne sushi z łososiem i ogórkiem, idealne na lunch, kolację lu...
Odsłon: 140
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 177
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 14
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13206
To proste i smaczne sushi z łososiem i ogórkiem, idealne na lunch, kolację lu...
Odsłon: 140
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 177
Składniki
PODSTAWOWE ZASADY ŁĄCZENIA PRODUKTÓW: Codziennie jedzmy jeden posiłkiem skrobiowy, jeden białkowy i jeden skłądający się głównie z owoców, warzyw i sałatek. Starajmy sie robić trwajace 3-4 godz przerwy miedzy posiłkami skrobiowymi i białkowymi, jesli zgłodniejemy to zjedzmy cos z produktów neutralnych. PRODUKTY BIAŁKOWE: Mięso, drób, dziczyzna, ryby, skorupiaki, jajka, ser, mleko, jogurt, owoce wszytkie poza wymienionymi w produktach skrobiowych, wszystkie warzywa strączkowe (soczewica, suszona fasola), czerwone wino, białe wino wytrawne. PRODUKTY NEUTRALNE: wszystkie warzywa z wyjątkiem ziemniaków i strączkowych, wszystkie orzechy z wyjątkiem ziemnych, masło, śmietanka, żółtka jaj, nasiona sezamu i słonecznika, wszystkie sałatki, nasiona i kiełki nasion, zioła, miód, syrop klonowy, gin, whisky. PRODUKTY SKROBIOWE: ziemniaki, pieczywo, mąka, owies, pszenica, jęczmień, ryż, proso, żyto, gryka, banany, gruszki, papaje, winogron, owoce suszone, piwo