Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dolma w liściach winogron"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 387
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 387
Składniki
<strong>:</strong>
Ryż umyj, zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Następnie odsącz. Cebulę, dymkę, pietruszkę, kolendrę i miętę drobno posiekaj. Do ryżu dodaj posiekaną zieleninę, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, dwie łyżki przecieru. Całość wymieszaj.
Na liście winogron nakładaj łyżeczkę farszu i zawijaj, tworząc małe gołąbki o długości ok. 5 cm. Ścianki rondla posmaruj przecierem pomidorowym i pozostałą oliwą.
Na dnie połóż kilka liści winogron i ciasno układaj na nich gołąbki. Całość zalej wodą i gotuj pod przykryciem około godziny.Źródło: Na żywo