Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowa, krucha kiełbasa.

Domowa, krucha kiełbasa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 370 Ocena: 3060

Dodano:

Odsłon: 10106

Kilka razy w roku robimy domowe wędliny. Są smaczne a przede wszystkim tańsze niż w sklepach.

Składniki

  • 5 kg szynki wieprzowej
  • 3 kg schabu
  • 2 kg surowego boczku (bez skóry)
  • 6 dag peklosoli
  • 15 dag soli
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 dag czarnego pieprzu
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
5-6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso z boczkiem umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w długie pasy tak, by można je było bez problemu włożyć do maszynki i zmielić.

  2. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać i natrzeć mięso oraz boczek. Odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin.
    Po tym czasie mięso z boczkiem wypłukać pod bieżącą wodą, ułożyć w dużym garnku i zalać świeżą wodą (około 20 litrów) na 6 godzin.
    Zmielić. Dodać 4 główki czosnku, 5 łyżek majeranku, 4 dag pieprzu ziołowego i 4 dag pieprzu prawdziwego, 2 dag ziaren jałowca.
    Jałowiec i prawdziwy pieprz rozgnieść w moździeżu.
    Długo wyrabiać mięso z przyprawami.
    Nadziewać. Wędzić przez 2 godziny drewnem z jabłoni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń