Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowe wstążki z rybą"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 99
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 216
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 99
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 216
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Filety umyj, osusz, po czym dopraw solą oraz pieprzem. Usmaż rybę z obu stron na rozgrzanym oleju.
Mąkę wsyp na gorącą patelnię z dodatkiem masła, wlej mleko i energicznie wymieszaj. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Wtedy dodaj sok i skórkę z cytryny, kapary oraz drobno posiekaną bazylię. Dopraw całość solą i pieprzem.
Ciasto na makaron przygotuj z mąki połączonej z rozmąconym 1 całym jajkiem i 2 żółtkami oraz letnią wodą. Wymieszaj wszystkie i zagnieć. Jeśli ciasto okaże się zbyt sypkie, możesz dolać więcej wody. Gotowy placek rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąką i przy pomocy noża wytnij paski o szerokości 1 cm.
Świeży makaron gotuj w osolonym wrzątku ok. 5 minut. Gdy będzie al dente, odcedź go na durszlaku i rozłóż na duże talerze. Na nim ułóż rybę i polej całość sosem z kaparami.
Małgorzata Kwiatkowska z KrapkowicŹródło: Super TV