Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowy mac&cheese

Domowy maccheese

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1455

Dodano:

Odsłon: 7371

Danie popularne w krajach anglosaskich i USA. Jest kilka wersji takiego dania. To jest chyba jedno z najłatwiejszych.

Składniki

  • 40 dkg makaronu typu kolanka
  • 30 dkg sera cheddar
  • 750 ml mleka
  • sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowałam mleko i dodałam 1/3 łyżeczki soli. Wsypałam makaron i gotowałam do miękkości na małym ogniu.

  2. Kiedy makaron był miękki dodałam starty żółty ser i wymieszałam energicznie.

    Utworzył się w ten sposób sos.

  3. Wykładałam gorący makaron na talerze.

  4. Notatki:

    * podczas gotowania makaron wchłania mleko, jeśli po ugotowaniu makaron będzie jeszcze trochę "pływać" w mleku, to proszę się nie zrażać, po dodaniu sera sos szybko zgęstnieje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń