Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe placki ziemniaczane"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 325
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 100
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5099
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32708
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 358
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 278
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 325
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 100
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5099
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32708
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 358
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 278
Składniki
Umyte, obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy przez ściereczkę lub na plastikowym sitku do garnka.
Gdy sok się ustoi, wodę odlewamy, skrobię mieszamy z ziemniakami, dodajemy obydwie mąki, trzy żółtka i drożdże roztarte w mleku. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy garść posiekanej natki pietruszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto lekko mieszamy z pianą ubitą z trzech białek. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz, smażymy placki z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy z pomidorkami, orzeszkami, pestkami dyni itp.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 206 kcal, Białko 2,1 g, Tłuszcz 18 g, Węglowodany 13 gŹródło: Rewia