Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe ślimaczki z porem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 209
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 209
Składniki
W ciepłej wodzie rozrabiam drożdże ze szczyptą cukru i łyżką mąki pszennej. Odstawiam na 5 min w ciepłe miejsce. Do miski wsypuję obie mąki, dodaję 1/3 łyżeczki soli, mieszam. Dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, dolewając oliwę. Gotowe przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce.
Obrane pieczarki drobno kroję. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję pieczarki, następnie oczyszczony por pokrojony w półplasterki. Duszę do miękkości, przyprawiam solą i pieprzem. Keczup i koncentrat mieszam z bazylią.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na cienki prostokąt. Smaruję go mieszanką keczupu i koncentratu. Na tym równomiernie rozkładam usmażone pieczarki z porem, wszystko posypuję startym serem. Zwijam.
Powstałą roladę tnę w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ślimaczki układam na blasze wyłożonej pergaminem. Piekę ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.Źródło: Tina