Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Duszone udka z kurczaka w sosie groszkowym"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Składniki
Udka kurczaka myję, osuszam. Tak przygotowane mięso przyprawiam do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą typu Kucharek.
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę i lekko ją rumienię. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę oraz udka. Smażę dalej, aż mięso ładnie się zrumieni ze wszystkich stron. Wtedy podlewam wodą. Wywar przyprawiam do smaku. Doprowadzam całość do wrzenia, zmniejszam płomień i duszę pod przykryciem 20 minut.
Po tym czasie dodaję zielony groszek. Duszę dalej ok. 5 minut, aż stanie się miękki. Mąkę mieszam z 1/2 szkl. zimnej wody. Dodaję śmietanę. Wlewam na patelnię z mięsem i groszkiem. Sos ponownie przyprawiam do smaku. Gotuję. Podaję np. z grubym makaronem.Źródło: Naj