Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po polsku

Fasolka po polsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 304

Sycące danie

Składniki

  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 kiełbasy śląskie
  • Grzyby suszone ilość według uznania
  • Puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 kostki bulionowe
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek pokroić w kostkę,cebulę posiekać i przesmażyć na łyżce margaryny. Dodać pokrojoną w kostkę lub w plasterki kiełbasę i chwilę smażyć.

  2. Grzyby zalać wrzątkiem aby zmiękły. Odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do boczku i kiełbasy.

  3. Dodać pomidory z puszki.

  4. Dwie kostki bulionowe rozpuścić we wrzątku. Wlać do garnka. Bulion powinien zakryć wszystkie składniki. Dodać sól,pieprz i majeranek. Gotować do rozgotowania się pomidorów.

  5. Na końcu odcedzić i dodać fasolkę. Danie można zagęścić mąką ale niekoniecznie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń