Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana pieczeń wołowa

Faszerowana pieczeń wołowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 13

Sprawdzony przepis na "Faszerowana pieczeń wołowa"

Składniki

  • 70 dag mięsa mielonego wołowego (może być z dodatkiem wieprzowego)
  • jajko
  • kajzerka
  • mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mielona papryka ostra
  • 6 pomidorów suszonych w zalewie
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 15 dag sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz. Dekoracja:
  • pomidorki koktajlowe i bazylia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przełóż mięso mielone, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki. Wbij jajko, przypraw mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem. Wymieszaj na gładką masę i wstaw do lodówki.

  2. Na suchej patelni odparuj szpinak. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek i przypraw całość gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Ostudź.

  3. Mięso rozłóż na papierze do pieczenia. Uformuj prostokąt o grubości ok. 2 cm. Rozsmaruj na nim szpinak, umieść osączone pomidory suszone i pokrojony w kostkę ser. Zwiń roladę, owijając ją papierem do pieczenia.

  4. Przełóż potrawę do naczynia żaroodpornego i piecz 50 minut w 180°C. Kwadrans przed zakończeniem rozwiń papier, żeby wierzch się ładnie z zarumienił.

  5. Gotową roladę pokrój w plastry i udekoruj ją pomidorkami koktajlowymi oraz listkami bazylii.

  6. 80 min ? Stopień trudności: średnie ? Kalorie: 300

  7. Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń