Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowane polędwiczki

Faszerowane polędwiczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 16

Smaczny pomysł na "Faszerowane polędwiczki"

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 75 dag)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 gałązka rozmarynu świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 5 dag suszonych moreli
  • 1 szklanki białego lub czerwonego wytrawnego wina
  • 5 dag wędzonego boczku
  • świeżo mielony pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wlej sos sojowy oraz 1 i 1 łyżki oleju, dodaj rozmaryn i zmielony pieprz, wymieszaj. Polędwiczki umyj, usuń błonki. Mięso zalej marynatą, odstaw do lodówki na 1 godzinę. Śliwki oraz morele zalej winem, odstaw na ok. 30 min. Boczek pokrój w kostkę. 

  2. Mięso natnij nożem wzdłuż, ale tak, by nie przeciąć go do końca. Przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem. Na mięsie ułóż osączone z wina śliwki i morele. Zwiń delikatnie, formując roladę. Owiń bawełnianą nicią.

  3. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż polędwiczki, obsmaż je z każdej strony po ok. 3 min. Podsmażone mięso przełóż do żaroodpornego naczynia wraz z tłuszczem z patelni i winem z moczenia owoców. Na wierzchu rozłóż pokrojony w kostkę boczek. Piecz 15-20 min w temperaturze 180°C. Naczynie z mięsem wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 10 min, by „odpoczęło”. Następnie usuń nici i pokrój mięso w plastry.

  4. (bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 300 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń