Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Filet z indyka na sposób włoski"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 190
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 190
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Cebule obierz, jedną posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Pomidory osącz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kosteczkę. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki i grubo je posiekaj. Twaróg utrzyj z żółtkiem. Wymieszaj z bazylią, suszonymi pomidorami oraz zeszkloną cebulą. Farsz przypraw do smaku pieprzem.
Filet umyj, wytrzyj do sucha. Mięso głęboko natnij wzdłuż. W nacięcie włóż przygotowany farsz. Otwór zepnij wykałaczkami. Pieczeń oprósz solą i pieprzem. Posmaruj odrobiną oleju. Ułóż w formie do pieczenia. Pozostałe cebule obierz, pokrój na cząstki, lekko podsmaż na reszcie oleju. Obłóż nimi mięso w formie. Podlej winem i 1/2 szklanki bulionu. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, a resztę ułóż na pieczeni wraz z plasterkami cytryny. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez godzinę.
W czasie pieczeni podlewaj mięso resztą bulionu. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Czosnek przeciśnij przez praskę wymieszaj z oliwą i sokiem cytrynowym. Oliwę z przyprawami rozgrzej na dużej patelni. Smaż na niej połówki papryki ok. 5-6 minut. Pod koniec posyp je solą i pieprzem.
Gotową pieczeń wyjmij, trzymaj w cieple. Sos z dna brytfanki przecedź. Wymieszaj z miodem. Zagotuj. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Sos przypraw. Polej nim gotową pieczeń. Obłóż ją połówkami papryk.
ok. 1 godziny i 30 minut, 1 porcja ok. 410 kcal.Źródło: Tina