Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Filety w bazyliowej skorupce"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 124
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 124
Składniki
Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Kilka odłóż do dekoracji, Resztę bazylii wrzuć do malaksera. Dodaj migdały. Wlej 4 łyżki oliwy i zmiksuj na gładką pastę. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron. Zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 8 minut.
W tym czasie cukinię oczyść, odetnij końce, resztę pokrój na cieniutkie paski (najlepiej nożem szczelinowym do obierania warzyw). Paseczki cukinii dołóż do makaronu 2 minuty przed końcem gotowania.
Makaron z cukinią odcedź, osącz na sitku. Filety z kurczaka opłucz, osusz, podziel na 4 porcje. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Smaż na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy po 2–3 minuty z każdej strony. Mleko wymieszaj z jajkami. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Makaron z cukinią przełóż do żaroodpornej formy. Polej mlekiem z jajkami. Na tym ułóż filety. Posmaruj je pastą bazyliową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 20 minut.
Przed podaniem zapiekankę udekoruj odłożonymi wcześniej listkami bazylii. ok. 50 minut , 1 porcja ok. 720 kcal.Źródło: Tina