Do góry

Dania główne Przepis na:

Francuska pizza

Francuska pizza

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 46

Dodano:

Odsłon: 173

Tak naprawdę to danie z resztek:). A każdy kucharz wie, że czasem z pozostałości po posiłkach można stworzyć kulinarne cudeńka. Więc proponuję potrawę a'la pizza, ale na cieście francuskim. Szpinak z czosnkiem i pomidory z kozieradką to tajemnicze składniki, które niby oczywiste i proste, a jednak tworzą harmonię smaku i wydobywają bogactwo aromatu wszystkich składników. Wspaniale sprawdzi się na szybki obiad, ale również w przypadku, gdy wpadną niespodziewani goście. W pół godziny mamy piękną, pyszną i lekką kolację. Do tego lampka wina i voila! - nocne Polaków rozmowy w aromatycznym francusko-włoskim klimacie zapewnione:).

Składniki

  • Ciasto francuskie - ok. 300 g (może być kupne mrożone lub też przygotowane samodzielnie i zamrożone - polecam przepis z: https:/
  • Pomidory koktajlowe - 12 sztuk
  • Szpinak świeży - 150 g
  • 2 ząbki czosnku
  • Mozzarella - wedle uznania
  • Mięso z kurczaka - ja wykorzystałam pozostałe z pieczonych udek w czosnku i ziołach prowansalskich
  • Płaska łyżeczka zmielonej kozieradki
  • Pół łyżeczki soli
  • Świeża lub suszona bazylia
  • Oliwa z z oliwek
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kluczową rolę w tym przepisie odgrywa jakość składników. Ciasto francuskie musi być przygotowane z wysokiej jakości masła i dobrej mąki. Nawet jeżeli kupujecie ciasto gotowe, pamiętajcie o przeczytaniu składu. Przygotowanie ciasta francuskiego jest dość trudne i czasochłonne (nawet do 12 godzin łącznie), więc wobec dostępności gotowych produktów, czasem szybszym wyjściem jest zakup ciasta gotowego.


    Wałkujemy zimne ciasto i rozkładamy na papierze do pieczenia

  2. Na patelni rozgrzej oliwę z wyciśniętym czosnkiem. Dodaj szpinak. Kiedy zmięknie, dodaj pomidory pokrojone w księżyce, dodaj sól i kozieradkę. Duś na patelni tak, aby pomidory zmiękły, ale się nie rozpadły.


  3. Rozłóż pomidory ze szpinakiem równomiernie na cieście. Rozłóż na to kawałki kurczaka, mozzarelli, awokado i posyp prażonymi orzeszkami pinii. Posyp całość bazylią.

    Piecz w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń