Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Frittata z kurkami"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 370
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 95
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 424
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 370
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 95
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 424
Składniki
Kurki oczyść z igliwia i dokładnie umyj, aby pozbyć się piasku. Większe kapelusze pokrój na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości. Z papryki usuń gniazda nasienne, strąki opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.
Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem lub trzepaczką. Dodaj starty ser, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, smaż aż się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. Dodaj kurki, smaż ok. 10 minut. Następnie dodaj pokrojoną paprykę i smaż jeszcze kilka minut, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj jeszcze posiekaną natkę lub szczypiorek i wszystko dokładnie wymieszaj.
Całość zalej masą jajeczną. Zmniejsz ogień, patelnię przykryj pokrywką. Gdy wierzch omletu się zetnie, przełóż go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minut. Podawaj na gorąco jako osobne danie lub na zimno z dodatkiem sałaty.
Rada: Frittatę możesz również przygotować w żaroodpornym naczyniu i piec w temperaturze 180° C przez 25-35 minut.
<strong>: 30 minut Porcja: 380 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie