Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Galaretka porzeczkowa"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 490
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1325
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 490
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1325
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Składniki
Jabłka bez skórek i pestek drobno kroję, zalewam wodą i sokiem z cytryn. Gotuję na małym ogniu ok. 20 min, często mieszając, aż jabłka lekko się rozgotują. Studzę pod przykryciem.
Owoce porzeczki rozgniatam (np. tłuczkiem), aby puściły sok. Gotuję je 5-10 min. Studzę.
Jabłka i porzeczki wykładam na 2 gęste sita lub gazę. Odcedzam z nich soki (nie odciskam, bo zmętnieją). Oba łączę. Z tej porcji otrzymałam 1,8 l soku (ilość może nieco się różnić).
Na każdy l soku dodaję ok. 80 dag cukru. Sok z cukrem gotuję 15-20 min, od czasu do czasu mieszam. Po tym czasie kropla soku wylana na talerzyk, schłodzony w zamrażarce, powinna krzepnąć. Gorący sok przelewam do słoików, zakręcam. Nie pasteryzuję.
75 min • Porcja 160 kcal • Koszt słoiczka 50 gr • Przepis 8-10 słoiczków.Źródło: Kobieta i życie