Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Galaretka z pomidorami i bazylią"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
ok. 20 minut
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Mozzarellę i pomidory pokroić w plasterki. Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Ocet wymieszać z bulionem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Następnie wymieszać z przyprawionym bulionem.
Cztery foremki (o pojemności 200 ml) opłukać zimną wodą. Na spód każdej wylać trochę galaretki. Wstawić do zastudzenia na 15-20 minut do lodówki.
Potem na galaretce ułożyć na przemian plasterki pomidorów, sera i listki bazylii. Zalać resztą galaretki. Wstawić do lodówki na 3 godziny do zastygnięcia. Paluszki grissini owinąć szynką parmeńską. Podawać jako dodatek do galaretki.Źródło: Życie na gorąco