Do góry

Dania główne Przepis na:

Gazpacho na ostro z chili

Gazpacho na ostro z chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Gazpacho na ostro z chili"

Składniki

  • 50 dag pomidorów
  • 3 różnobarwne papryki
  • ogórek
  • cebula
  • litr soku pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • biały ocet winny
  • oliwa
  • sól, pieprz, cukier
  • ewentualnie kostki lodu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory sparz, obierz je ze skórki, po czym pokrój w kostkę, usuwając nasiona. Papryki umyj, osusz, usuń z nich gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę.

  2. Ogórek umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i także pokrój w kostkę. Chili umyj, oczyść i drobniutko posiekaj.

  3. Około 8 łyżek pokrojonych warzyw (oprócz pomidorów) odłóż. Do reszty dodaj sok pomidorowy, zmiksuj, dopraw octem winnym, oliwą, solą, pieprzem, odrobiną cukru i posiekanym czosnkiem.

  4. Gazpacho wstaw do lodówki na ponad godzinę. Przed podaniem wlej do szklanek, do każdej porcji włóż po 2 kostki lodu i porcję odłożonych warzyw.

  5. Do ostrego pomidorowego gazpacho można dodać ok. 3-4 łyżki tequili.

  6. Czas: 20 minut + chłodzenie; liczba porcji: 6-8.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń