Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęsie udka w sosie pomarańczowym

Gęsie udka w sosie pomarańczowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 9

Wypróbowany przepis na "Gęsie udka w sosie pomarańczowym"

Składniki

  • 4 udka gęsi (po ok. 35 dag)
  • sól
  • 1 por
  • ok. 80 dag kwaszonej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 3 plasterki (po ok. 4 dag) wędzonego boczku
  • pieprz
  • 2 gałązki natki
  • 1 pomarańcza
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 105 minut

  2. Udka umyć. Włożyć do wrzącej posolonej wody, gotować ok. 40 minut. W tym czasie por oczyścić, pokroić w plasterki. Kapustę wymieszać z listkami laurowymi i porem. Bryfrankę wyłożyć plasterkami boczku.

  3. Na spodzie równomiernie rozłożyć kapustę, lekko docisnąć. Udka wyjąć z wywaru. Ułożyć na kapuście, posypać solą oraz pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Po 30 minutach usunąć tłuszcz.

  4. Natkę posiekać. Pomarańczę polać wrzątkiem, wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę i wycisnąć z niej sok. Wymieszać go z 1 litrem wywaru z gotowania mięsa. Podlać mięso w brytfance. Posypać natką i skórką z pomarańczy. Piec dalej jeszcze 15 minut.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń