Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki pieczone w piekarniku.

Gołąbki pieczone w piekarniku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 11531

Dodano:

Odsłon: 903

To moja wersja na leniwca, robiłam je w nocy jak syn już zasnął. Szybko zawinęłam w obgotowane liście kapusty mięso mielone z dodatkiem ryżu i przypraw, bez zawiązywania i obsmażania, ułożyłam od razu na dnie naczynia żaroodpornego, zalałam passatą pomidorową i sru do piekarnika. Takie gołąbki smakują najlepiej, zrobione z młodej kapusty, więc polecam serdecznie dla zapracowanych, dla nie mających czasu i dla tych, którzy nie przepadają za siedzeniem w kuchni.

Składniki

  • 14 szt.
  • główka młodej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego u mnie wieprzowe
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 jajka M
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • 3 łyżki majeranku
  • ulubiona przyprawa do mielonego opcjonalnie
  • olej
  • Sos pomidorowy:
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • sól i pieprz do smaku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gołąbki pieczone w piekarniku.

Przygotowanie

  1. Z kapusty ostrym nożem wyciąć głąb, wrzucić do dużego garnka i zalać wodą, gotować na małym ogniu i ściągać widelcem stopniowo sparzone liście z kapusty, odkładać na talerz.
    Cebulę można obrać i posiekaną drobno zeszklić na odrobinie oleju, lub iść na łatwiznę i zetrzeć na tarce do mięsa mielonego.
    Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ugotowany i zimny ryż, startą na tarce cebulę, wbić jajka, wsypać kaszkę mannę i dodać przyprawy, całość wyrobić ręką na spójna masę.
    Formować w dłoni spore mięsno – ryżowe kule i układać na liściu kapusty, następnie zrolować i podwinąć boki kapusty pod spód, układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, na dnie naczynia ułożyć parę liści z kapusty.
    W garnku zagotować passatę pomidorową z bulionem, odlać trochę do małej miseczki i wlać śmietankę, wymieszać i z powrotem przelać do garnka, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie zalać gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
    Zalane gołąbki można przykryć pozostałymi liśćmi z kapusty, przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika na 1 godz. Piec w temp. 180 C. Bliżej końca pieczenia zdjęłam folię.
    Gotowe gołąbki posypać posiekanym koperkiem u nas podawane z gotowanymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń