Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gołąbki w pomidorach"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Ryż opłucz na sitku, osącz, przesyp do garnka z posoloną wodą. Gotuj ok. 20 minut. Kapustę oczyść, usuń uszkodzone liście, wytnij głąb. W garnku zagotuj posoloną wodę. Włóż całą główkę kapusty, po kilku minutach wyjmij i zdejmij sparzone wierzchnie liście. Postępuj tak, aż oddzielisz wszystkie liście.
Wybierz 12 największych, lekko je przestudź, zetnij zgrubiałe nerwy. Pozostałymi liśćmi wyłóż spód żaroodpornej formy.
Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, wymieszaj z mięsem, jajkami oraz ryżem. Masę przypraw na pikantnie majerankiem, vegetą, solą oraz pieprzem i jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
Porcje masy mięsnej ułóż na liściach kapusty. Brzegi liści zawiń do środka. Zwiń, formując gołąbki. Lekko obsmaż je ze wszystkich stron na oleju. Następnie ułóż w przygotowanej formie. Bulion zagotuj z pomidorami z puszki oraz listkiem laurowym. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Zalej tym gołąbki.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez godzinę. Gotowe gołąbki podawaj polane sosem z dna formy.
ok. 1 godziny i 30 minut, 1 porcja ok. 480 kcalŹródło: Tina