Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Golonka z jabłkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 211
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 211
Składniki
Golonkę umyj. Cebule obierz. Oczyść marchewkę i kawałek selera. Golonkę włóż do dużego garnka, zalej wodą. Dodaj jedną cebulę (w całości), marchewkę i seler. Wsyp łyżeczkę soli. Gotuj około 30 minut.
Jabłka umyj, pozostaw ze skórką. Przekrój je na połówki, usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w grubsze półplasterki.
Wyjmij golonkę z wywaru, natnij ją głęboko w kilku miejscach. Na patelni rozgrzej masło. Drugą cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle. Przełóż do żaroodpornego naczynia lub brytfanny.
Na warstwie cebuli ułóż ponacinaną obgotowaną golonkę. Oprósz ją solą, pieprzem i kminkiem. Zalej bulionem warzywnym. Obok ułóż jabłka. Wstaw do piekarnika. Piecz 40 min. w 200 st., aż mięso będzie miękkie, a?skórka złota. Co?pewien czas polewaj bulionem. Golonkę udekoruj majerankiem. Podawaj, np. z kiszoną kapustą.
czas ok. 90 min; porcja – 780 kcal, cena 3,70 złŹródło: Świat kobiety