Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Golonka z jabłkami"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36096
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 190
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 330
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 414
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36096
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 190
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 330
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 414
Składniki
Golonki umyć, opalić (jeśli trzeba), gotować godzinę w osolonej wodzie z listkiem laurowym i zielem angielskim. Przełożyć golonki do brytfanny wysmarowanej łyżką smalcu, obsypać majerankiem, skropić wywarem z gotowania. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Cebulę i jabłka pokroić w półplasterki (zostawić ich trochę do dekoracji). Na reszcie smalcu zeszklić cebulę, dodać kapustę, pieprz, sól, trochę wody i dusić 30 min. Dodać jabłka i dusić jeszcze 5 min. Golonkę podać na kapuście, udekorować półplastrami jabłek.
Skrapianie mięsa sosem wytopionym podczas pieczenia zapewni soczystość dania. Sosu jest za mało? Można użyć bulionu.
ok. 120 minŹródło: Twoje Imperium