Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi

Grillowane kotlety drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim i serem halloumi

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 2960

Dodano:

Odsłon: 2264

Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi i rośnie aż do maja. W tym okresie staramy się maksymalnie korzystać z tego wyjątkowego daru natury. Z weekendowych spacerów po lesie zawsze przynosimy solidny bukiet tej niezwykle smacznej rośliny i zajadamy niemalże do wszystkiego. W tym okresie zastępuje nam sałatę czy szczypiorek. Jednak czosnek ma bardzo szerokie zastosowanie i można z niego wyczarować naprawdę wiele ciekawych i smacznych dań. Dziś zapraszam Was na lekki, zdrowy i pożywny obiad. Co powiecie na grillowane kotleciki drobiowe? - to brzmi dobrze. Z czosnkiem niedźwiedzim - to brzmi jeszcze lepiej! Kotlety są bardzo delikatne, soczyste i aromatyczne. Świetnie smakują na ciepło, ale na zimno w towarzystwie ulubionej sałatki lub porcji warzyw możecie śmiało zapakować je do lunchboxa i posiłek do pracy gotowy. Gorąco polecam!

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 110 g sera halloumi *
  • 45 g świeżego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki mielonych otrąb
  • 1 jajko M
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz czarny i sól
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Filety z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy jako, posiekany czosnek niedźwiedzi, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Ser halloumi drobno kruszymy i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
    Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju i rozgrzewamy. Z mięsa formujemy 5 zgrabnych kotlecików i układamy na patelni. Kotlety grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką.
    * użyłam sera halloumi z dodatkiem chili

    Notes

    - opcjonalnie możecie dodać odrobinę ulubionej przyprawy do drobiu/kurczaka. Pamiętajmy jednak, aby nie dawać jej zbyt wiele. To czosnek niedźwiedzi jest tematem przewodnim tego dania i nie wato zabijać jego smaku
    - jeśli nie macie sera halloumi z chilli polecam dodać do mięsa odrobinę płatków chilli

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń