Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grochówka z kiełbasą"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Groch mocz przez noc w zimnej wodzie. Do rondla wlej 2 i pół litra zimnej wody. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, włóż do wody. Dodaj listek laurowy i ziarna ziela angielskiego, zagotuj.
Ogień zmniejsz, zdejmij szumowiny. Wsyp osączony groch. Kiełbasę pokrój na nieduże kawałki, dodaj do zupy. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 45 minut.
Marchewkę i pietruszkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do zupy, gotuj 20 minut.
Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do zupy, wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.Źródło: Chwila dla Ciebie