Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gryczane babeczki z mięsem"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 246
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 450
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 246
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 450
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Składniki
Kaszę ugotuj na sypko w osolonej wodzie, osącz. Cebulę pokrój, podsmaż na maśle i dodaj do kaszy. Wymieszaj i przypraw. Makaron ugotuj na półtwardo. Pomidora pokrój w plastry, a ser w drobną kosteczkę.
Mięso drobniutko pokrój, obsyp mąką, podsmaż na oleju. Oprósz rozmarynem, wymieszaj ze śmietaną, przypraw do smaku. Ostudź.
Formę do mufinek (bez papilotek) posmaruj olejem. W każdą foremkę nałóż czubatą łyżkę kaszy gryczanej, na nią połóż plasterek pomidora, kawałeczek sera oraz łyżkę farszu mięsnego. Na wierzchu ułóż makaronową kokardkę.
Przełóż silikonowe foremki na blaszkę. Piecz około 20 minut w temp. 180°C. Podaj z barszczem czerwonym na elegancki obiad lub kolację. Zamiast karkówki można użyć każdego innego mięsa, np. z piersi z kurczaka lub z indyka albo od szynki lub łopatkę.
<strong>Katarzyna Gierula z Rzeszowa</strong>Źródło: Takie jest życie