Do góry

Dania główne Przepis na:

Grzanki z serem pleśniowym i łososiem

Grzanki z serem pleśniowym i łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Grzanki z serem pleśniowym i łososiem"

Składniki

  • 8 kromek jasnego pieczywa tostowego
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej
  • 1 figa
  • 5 dag sera z niebieską pleśnią
  • 4 plasterki wędzonego łososia
  • 5 dag żółtego sera
  • pół cytryny
  • listki natki kapusty
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 10 suszonych pomidorów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas ok. 20 min; porcja – 190 kcal, cena 1,10 zł.

  2. Pieczywo tostowe opiecz w tosterze, zrumień na suchej patelni lub w piekarniku. Z każ- dej kromki wytnij foremką do ciasteczek po dwie ozdobne grzanki (np. w kształcie gwiazdek). Możesz też pokroić tosty nożem.

  3. Na czterech grzankach rozłóż po plasterku szynki dojrzewającej (zwiń ją w pakieciki) oraz po kawałku sera z niebieską pleśnią. Przykryj kolejnymi czterema grzankami. Całość zepnij wykałaczkami, tworząc koreczki. Udekoruj plasterkmai figi.

  4. Cztery następne grzanki obłóż plasterkami żółtego sera i wędzonego łososia. Rybę skrop sokiem z cytryny. Przykryj resztą grzanek. Zepnij wykałaczkami. Udekoruj listkami natki i re sztą pokrojonej cytryny. Serwuj na przystawkę.

  5. Foremki do ciastek przydadzą się nie tylko podczas robienia grzanek. Korzystając z nich, możesz formować porcje purée lub... smażyć fantazyjne sadzone. Wystarczy ułożyć foremkę na patelni i wbić do niej jajko.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń