Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Grzybowa ze śmietaną"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34721
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34721
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Składniki
Świeże grzyby leśne starannie myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i przesmażamy na łyżce masła. Przekładamy do garnka, zalewamy połową szklanki bulionu i gotujemy do miękkości. Odstawiamy.
Pieczarki czyścimy, myjemy, kroimy. Zalewamy resztą bulionu, dodajemy cebulę i szczyptę tymianku. Gotujemy 15 minut. Miksujemy. Dolewamy wywar z ugotowanymi leśnymi grzybami.
W rondelku topimy masło i, mieszając energicznie, łączymy z mąką na gładką zasmażkę. Stale mieszając, dajemy do gotującej się zupy. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy np. z łazankami lub ziemniakami, i ze śmietaną, którą można lekko ubić mikserem.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 3,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 186 kcal Białko 2,1g, Tłuszcz 16 g, Węglowodany 10,5 gŹródło: Rewia