Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz opolski wieprzowy z papryką i cebulą"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 153
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 153
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Składniki
100 min. Cena porcji: ok. 4,50 zł. Porcja: 590 kcal.
Mięso opłucz, wytrzyj papierowym ręcznikiem, pokrój w średnią kostkę. Papryki rozetnij, usuń gniazda nasienne, strąki opłucz, osusz i potnij w kostkę. Cebule obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku albo na dużej patelni mocno rozgrzej olej. Wrzuć mięso i zrumień ze wszystkich stron, mieszając. Podsmażone mięso oprósz solą oraz pieprzem.
Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę, chwilę smaż. Dołóż koncentrat pomidorowy, oprósz mąką, przesmaż, mieszając. Podlej 3 szklankami gorącej wody (może być też bulion warzywny). Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem do miękkości (ok. 70 min), od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania gulasz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki, drobno je posiekaj. Posyp gulasz. Danie serwuj np. z grubym makaronem.Źródło: Naj