Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z kaczki

Gulasz z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Gulasz z kaczki"

Składniki

  • 60 dag mięsa z kaczki
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki dżemu z owoców leśnych
  • 100 ml wywaru mięsnego
  • 25 dag malin
  • 250 ml śmietany 22 proc
  • kieliszek brandy
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso kaczki umyj, oczyść starannie, pozbaw ewentualnych kości, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w paseczki. Oprósz je solą oraz pieprzem.

  2. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć pokrojone mięso kaczki. Smaż, mieszając ok. 10 minut. Po tym czasie wlej czerwone wino, dodaj dżem z owoców leśnych.

  3. Wymieszaj wszystkie , duś jeszcze 5 minut. Po tym czasie wlej wywar mięsny. Duś na małym ogniu 20 minut.

  4. Przebierz dokładnie maliny, opłucz je na sicie (bardzo delikatnie, by owoce nie puściły soku), pozostaw do osączenia. Wrzuć je do mięsa kaczki. Duś razem 1-2 minuty.

  5. Pod koniec całość połącz ze śmietaną. Wlej brandy (lub inny alkohol). Gulasz dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  6. Czas ok. 50 min; porcja – 440 kcal, cena 5,10 zł.

  7. Maliny komponują się z sosem typu vinegret, pasują do drobiu oraz duszonej wątróbki. Porzeczki podkreślają smak zimnych i ciepłych sosów. Używaj ich również do faszerowania drobiu.

  8. Jeśli smażysz pierś kaczą ze skórką, nie wlewaj na patelnię tłuszczu.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń