Do góry

Dania główne Przepis na:

Hamburgery z pieczonymi bułeczkami

Hamburgery z pieczonymi bułeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Hamburgery z pieczonymi bułeczkami"

Składniki

  • Bułki burgerowe: pół kg mąki
  • jajko
  • 10 dag masła
  • 200 ml mleka
  • saszetka suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • czarny sezam
  • białko. Ponadto: 1
  • 1 kg mielonego antrykotu wołowego (może być też wołowa łopatka
  • karkówka
  • wołowina zadnia – świeże mię so
  • od sprawdzonego rzeźnika)
  • ew. sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bułka burgerowa: mleko lekko podgrzej, dodaj cukier, wsyp suszone drożdże i sól. Masło stop, przestudź. Jajko roztrzep. Rozczyn drożdżowy, jajko i masło wymieszaj z mąką, a następnie wyrób na gładkie, dość zwarte ciasto.

  2. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 2 godziny, a jeśli nie masz czasu, to wstaw na 30 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 50°C). Ciasto ponownie zagnieć, uderzając nim kilka razy o blat.

  3. Ciasto rozwałkuj, szklanką wytnij placki. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj ręcznikiem, odstaw do wyrośnięcia. Placki posmaruj lekko roztrzepanym białkiem, posyp czarnym sezamem. Piecz aż się zarumienią ok. 15 minut w 180°C.

  4. Antrykot najlepiej dzień wcześniej zmiel i od razu uformuj burgery (dzięki temu odparują). Możesz, ale nie musisz przyprawić mięso solą i pieprzem.

  5. Ułóż na rozgrzanej patelni (mięso powinno mieć 10-15-proc. tłuszczu, dlatego nie potrzeba oleju). Usmaż.

  6. Bułki przekrój, posmaruj keczupem i majonezem. Burgera ułóż na spodzie, posmaruj chutneyem cebulowym, przykryj.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń