Do góry

Dania główne Przepis na:

Hreczniaki z cukinią i pietruszką

Hreczniaki z cukinią i pietruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Hreczniaki z cukinią i pietruszką"

Składniki

  • 2 torebki kaszy gryczanej (20 dag)
  • 25 dag półtłustego twarogu
  • młoda cukinia
  • bulion drobiowy
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • jajko
  • olej do smażenia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 55 min • Porcja ok. 170 kcal • Koszt porcji ok. 50 gr • Przepis na 15 sztuk

  2. Kaszę gryczaną gotuję w bulionie drobiowym. Studzę ją i miksuję blenderem razem z twarogiem (najpierw jedną torebkę kaszy z połową sera, później drugą z pozostałym serem).

  3. Kaszę z twarogiem przekładam do miski. Cukinię myję, osuszam i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieram, drobno kroję i szklę na rozgrzanym oleju. Dodaję do kaszy.

  4. Na końcu wbijam jajko i wsypuję drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam.

  5. Następnie formuję małe kotleciki. Obtaczam je w bułce tartej. Rozgrzewam olej na patelni i smażę kotleciki z obu stron na złoty kolor.

  6. Tradycyjne hreczniaki kresowe to kotlety z hreczki, czyli kaszy gryczanej i białego sera. Ja trochę je zmodyfikowałam. Bernadeta Potocka z Jasła

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń