Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Hreczniaki z cukinią i pietruszką"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35989
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 161
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 291
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 341
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35989
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 161
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 291
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 341
Składniki
55 min • Porcja ok. 170 kcal • Koszt porcji ok. 50 gr • Przepis na 15 sztuk
Kaszę gryczaną gotuję w bulionie drobiowym. Studzę ją i miksuję blenderem razem z twarogiem (najpierw jedną torebkę kaszy z połową sera, później drugą z pozostałym serem).
Kaszę z twarogiem przekładam do miski. Cukinię myję, osuszam i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieram, drobno kroję i szklę na rozgrzanym oleju. Dodaję do kaszy.
Na końcu wbijam jajko i wsypuję drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam.
Następnie formuję małe kotleciki. Obtaczam je w bułce tartej. Rozgrzewam olej na patelni i smażę kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Tradycyjne hreczniaki kresowe to kotlety z hreczki, czyli kaszy gryczanej i białego sera. Ja trochę je zmodyfikowałam. Bernadeta Potocka z JasłaŹródło: Kobieta i życie